Monday, 4 February 2013

Bila Aku Bercerita Tentang PSYGua muncul lagi dengan entri seterusnya agar blog ini tidak terus melabuhkan habuk dan sarang incik spidey (walhal incik tikus sudah lama bersarang.. ceh..). herherher..


Kali ni gua cuba nak petik sikit pasal isu yang tengah hangat, yang menjadi trending remaja muda - mudi yang menaip di Tweeter, berkenaan PSY dan bayaran RM 2juta nya...
(Tumpang populariti, mana tahu boleh dapat hit untuk blog ini.. Alhamdulillah...)Gua tak nak cerita pasal sumber bayaran tersebut, pasal dah disiarkan pun di dada serta perut akhbar tentang penajaan syarikat swasta tersebut (baru cakap tak nak cerita, dah tercerita..), yang penting mereka telah membuat kenyataan rasmi bahawa tiada dana awam yang terlibat.

Pasal apa benefit/manfaat yang syarikat tersebut dapat melalui penajaan itu, kita biarkan sahajalah mereka dan korporat mereka. Diorang pun nak cari makan.. herherher..Yang buatkan gua terus menerus membayangkan dan meneliti isu PSY yang akan membuat kemunculan di sambutan Tahun Baru Cina hujung minggu ini adalah, apakah tindakan menjemputnya itu suatu tindakan yang betul/benar/bernas? Atau tidak betul? Atau sipi - sipi betul? Atau gua yang tak betul? Apa korang ingat korang betul?


Bukan apa, panggil sorang artis, lalu dibayar mahal - mahal,, hanya untuk membuat persembahan, menyanyi, menari dan kemudian majlis pun selesai..

Gua masih tak mampu meletakkan satu justifikasi terhadap adegan itu kerana prinsip dan nilai hidup yang gua pegang selama ini meronta - ronta meminta penjelasan.

Terngiang - ngiang dalam kepala gua, "Betulkah? Salahkah? Mana satu? Baik yang banyakkah? Buruk yang banyakkah?"

Ahhh... Nampaknya gua belum mummayyiz, pasal gua tak mampu bezakan baik atau buruk.. herherher..


(Tarik nafas, hembus~ [=.="])


Untuk melanjutkan lagi tulisan gua ini, gua rasa macam nak cerita sesuatu...

tapi gua tak nak cerita pasal budaya hedonis, karang korang sumpah gua kata gua berfalsampah, walhal gua sendiri pun layan SNSD..

Dan gua tak nak jugak cerita pasal rakyat miskin kebulur sebagainya, pasal masa sambutan itu makanan percuma, maka silalah hadirkan diri ke sambutan tersebut.. herherher..Gua rasalah, ada baiknya gua tamatkan sahaja penulisan ini...Maka, ternyatalah entri ini sememangnya tidak bermanfatat melainkan hanya satu taktik gua yang mahu menumpang populariti atas kehangatan isu yang berlaku..


Ipoh, Peace Yo~

0 comments:

Post a Comment

© 2011 Gabungan Penaip Picisan Ipoh, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena